ISU MASJID AL-AQSA

HARI QUDS SEDUNIA (YAUMUL QUDS)


Hari al-Quds Sedunia adalah hari umat Islam tertindas seluruh dunia. Pada hari ini, umat Islam bangkit dan mempertahankan hak rakyat Palestine dan menentang penindasan rejim Zionis. Ini merupakan sebahagian proses pendidikan yang harus diterapkan dalam masyarakat Islam sedunia.


Hari al-Quds ulung-ulung kalinya diisytiharkan oleh Almarhum Imam Khomeini, untuk menjadikan Jumaat terakhir di bulan suci Ramadhan sebagai Hari Quds.


Ianya bukan untuk kepentingan politik Iran walaupun Iran merupakan negara Islam pertama yang mengisytiharkan Hari Quds ini, tapi ianya merupakan dimensi penyatuan antara semua mazhab2 dalam dunia Islam. Kita harus sentiasa ingat bahawa "Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh".


Sesungguhnya inilah umatnya kamu umat yang satu. (Surah Anbiya : 92) 


Isu Palestine adalah isu kemanusiaan sejagat. Ayat ini jelas menunjukkan, Allah menyarankan supaya kita menjadi umat yang satu dan menjadi kewajipan setiap aliran Islam di dunia ini dari kalangan pemimpin sehinggalah ke ahli-ahli biasa (grass roots) mengambil satu langkah positif untuk mencari, berusaha dan bermuzakarah supaya mendapat 1 titik persamaan yang boleh menyatukan umat Islam supaya mereka dapat bergerak seiring dan sejalan. Isu Palestine merupakan titik persamaan buat semua umat Islam. Bayangkan jika seluruh umat Islam seluruh dunia bersatu untuk menegakkan isu Palestine, pastinya akan mengerunkan musuh Islam khususnya Israel dan Amerika. 


Kalau ada umat Islam yang prejudis atau tidak sensitif atas isu ini, maka orang ini tidak mahu orang-orang Islam bersatu dan menjadi kuat, malah lebih menyukai umat Islam sentiasa lemah dan ditindas.  


Mahmoud Ahmadinejad dalam pidatonya pada 26 Oktober 2005 di Tehran, telah membuat dunia gempar kerana kenyataan seperti ini, "Israel must be wiped off from the map" yang bermaksud Israel harus dihapuskan dari peta dunia.

 

Mengapa kaum muslimin sedunia harus membela Palestine?


Seruan Syed Ali Khamanei sempena Hari al-Quds Sedunia :

"Israel mengaku sebagai pemilik peradaban, padahal mereka tidak memiliki satupun kriteria sebuah peradaban dan kemanusiaan. Sejarah telah menyaksikan kejahatan manusiawi yang dilakukan oleh rejim Zionis di Palestin dan Tebing Barat Sungai Jordan, namun kuasa-kuasa besar tetap membisu. Mereka justeru membela rejim Zionis"


  • ·        Bukankah sudah tiba masanya, melaksanakan kewajipan mencegah kemungkaran dan menegakkan kebenaran dihadapan kuasa besar (Zionist) yang zalim?


  • ·        Adakah terdapat peristiwa lain yang lebih berdarah daripada peristiwa Gaza dan Palestine?


  • ·        Dimanakah para cendekiawan dunia Islam khususnya di dunia Arab? Bilakah mahu mengakhiri sikap tidak peduli terhadap rakyat Palestine?



Kesan  dari penindasan dan kezaliman Israel : 


               JPG - 30.3 kb

         Israel killing Palestine children






                                                

Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani menjadi pemimpin-pemimpin(mu); sebahagian mereka adalah pemimpin bagi sebahagian yang lain. Barangsiapa diantara kamu mengambil mereka menjadi pemimpin, maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim. (Surah al-Maidah : 51)



__._,_.___
Recent Activity:
" Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/"

" Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net"

" Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam"



Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com

.

__,_._,___

Tips Supaya Ingat Selalu Impian

Ada dua cara:

1. Save di reminder, notes atau to-do-list dalam henpon.

Setiap orang di kalangan kita memiliki henpon. Bila dah tulis apa impian kita, baca berpuluh kali dalam sehari, paling kurang 3 kali sehari. Baca selepas selesai bersembahyang fardhu pun teknik yang OK juga.

2. Tulis di dalam buku nota kecil, baca banyak kali tiap hari.

Selepas membaca, fikiran cara bagaimana kita nak mencapai impian tu. Fikir dan terus fikir. Idea-idea akan muncul selepas kita berfikir. Idea inilah aset penting time kita nak merancang strategi.





Doa, idea, ilham dan gerak hati akan memandu usaha kita. Semuanya daripada Allah. Ingatlah Allah selalu, supaya Dia ingat pada kita, menyayangi kita lalu memberi respon kepada doa-doa kita dalam usaha mencapai impian kita.

Sumber : Email Yahoo Group

MARI KITA BERKONGSI BERSAMA TIPS YANG BERGUNA INI.. 
__,_._,___

Last Words of Famous

Last words… Sometimes sounds funny, sometimes weird and sometimes have no sense. Here some examples.

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous


Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

Last Words of Famous

__._,_.___
__,_._,___

Speed-track Camera on the Pg Bridge

Speed Camera on the Pg Bridge - information given by the worker of installation contractor

  


 

 

 




Tips Kejutkan Orang Bersahur




 

Tips Kejutkan orang bersahur
Dah mula umat Islam berpuasa , tapi time untuk bangunkan orang bersahur adalah time paling crucial sekali. Dibawah ni ada2 tips menarik untuk dicuba:-)
TIPS 1

Kalau nak kejutkan orang bangun tidur especially sahur..cam ni antara caranya..
1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan lahan..
2. sentuh bahu org tidur tu..dan goyangkan perlahan lahan..sambil panggil nama dia...
3. renjis air kat muka dia...sambil panggil nama dia...
4. tampar tampar manja pipi dia..sambil panggil nama dia...
5. tutup kipas/air cond


TIPS 2
Tapi kalau masih tak berkesan

1. jerit nama dia kuat kuat...
2. gigit ibu jari kaki dia..cam antu toyol gigit
3. simbah air sebaldi...kalau boleh air rendam baju dalam korang
4. tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam
5. goyang badan dia kuat2 then jerit gempa bumi! gempabumi! tsunami!tsunami!
6. jerit api! api! api!
7. letak kfc ke mcd ke xpun ikan patin masak tempoyak sebelah hidung dia..bgi ambik bau sikit


TIPS 3
tapi kalau masih tak berkesan gak

1. pergi kat telinga dia...then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia byk kali...
2. pergi kat dia, baca je surah yaa sin!


TIPS 4
 
tapi kalau masih tak berkesan gak...ni je la cara terakhir
1.
panggil je orang masjid/surau untuk uruskan..., kerana tuhan lebih menyayanginya


Sumber : Email Yahoo Group

BOLEH CUBA.. TIDAK MERBAHAYA.. 
__,_._,___

Tips/Panduan Atasi Zina Hati

1. Selagi dinamakan manusia, kita mempunyai perasaan suka mengasihi dan dikasihi.
 
Memang adat kehidupan bahawa kasih cinta didahului dengan berasa rindu, namun jangan pula rindu berlebihan. Kerinduan kepada kekasih, sering kali membekaskan duka, penyakit menyebabkan kelemahan hati. Kita sebenarnya berperang dengan perasaan.
 
Namun, seorang Muslim akan terasa nikmat jika dapat menjauhi keluhan, kesedihan dan kerinduan ini.

2. Ibnu Qayyim memberikan terapi mujarab mengenai masalah rindu. Sebelum itu beliau memberikan sebab mengapa rasa rindu berlebihan terjadi antaranya: Hati tidak terisi oleh rasa cinta, syukur, zikir dan ibadah kepada Allah sebaliknya membiarkan mata meliar.
 
Pandangan dan renungan mata adalah jalan membawa kepada kesedihan dan keresahan.

3. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Pandangan mata itu satu daripada sekian banyak anak panah iblis."
 
Setiap penyakit ada ubatnya. Ubat yang terbaik adalah meneguk daripada pengajaran al-Quran seperti firman Allah yang bermaksud: "Demikianlah supaya kami memalingkan daripadanya kemungkaran dan kekejian. Sesungguhnya Yusuf itu termasuk hamba kami yang terpilih." – (Surah Yusuf, ayat 24)
4. Ikhlas kepada Allah. Ikhlas adalah ubat penyakit rindu. Ikhlas kepada Allah bermakna selalu berusaha berada di pintu ibadah dan memohon kesembuhan daripada Allah.
 
Jika kita ikhlas kepada Allah, Allah akan menolong kita daripada penyakit kerinduan melalui cara tidak pernah terdetik di hati.
 
Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah mengatakan: "Sungguh jika hati telah berasakan manisnya ibadah kepada Allah dan ikhlas kepada-Nya, nescaya ia tidak akan menjumpai hal lain yang lebih manis, indah, nikmat dan baik daripada Allah.
 
Manusia tidak akan meninggalkan sesuatu dicintainya, melainkan selepas memperoleh kekasih lain yang lebih dicintainya.

5. Doa mengundang sikap, rasa fakir dan rendah diri di hadapan Allah. Oleh itu doa adalah salah satu bentuk ibadah yang agung.
 
Ketika kita berada dalam kesempitan, kita bersungguh-sungguh dalam berdoa, berasakan Allah amat dekat mendengarkan rayuan.

6. Mengurus mata dan pandangan. Pandangan yang berulang-ulang adalah suis penting menyalakan api rindu. Orang yang memandang dengan sepintas lalu jarang berasakan hati terusik dan jatuh.
 
Ibnul Qayyim menyatakan: "Orang berakal tidak mudah tergelincir jatuh hati dan rindu, dia tidak tertimpa pelbagai kerosakan. Barang siapa yang terjun ke dalamnya maka ia termasuk orang yang menzalimi diri sendiri, tertipu dan akhirnya binasa.
 
Jika dia tidak melakukan pandangan berkali-kali terhadap orang yang dikagumi dan usahanya itu meragut benang asmara, pastilah asmara tidak akan kukuh mencengkam jiwanya."

7. Bernikah dan membina rumah tangga adalah langkah paling baik. Inilah ubat rindu paling baik. Tidak semestinya bernikah dengan orang yang kita kagumi. Meskipun pernikahan itu dilangsungkan tidak dengan orang dicintai dan diidamkan.

Sumber: gmail-malaysia@googlegroups.com


60 very funny Facebook status

Don't know what to write on your wall in Facebook? Here is a list of 60 very funny Facebook status messages that you can use in your profiles.

 
Most of these can also be used for SMS Jokes. Note that a lot of these messages start with lowercase since the first word of your status message will actually be your name that Facebook automatically puts in front of the message. 

 (Status ideas are also updated in the comments.. So, scroll down to the bottom and check the status ideas in the comments as well) 

if it walks like a duck, and talks like a duck, then it could be a dragon doing a duck impersonation. 
ever noticed that things are so much funnier when you're not supposed to laugh and you know it's so wrong to! 
If swimming is great exercise, explain whales to me? 
Being the youngest child is the biggest compliment ever!  Think about it...your parents decided they finally got it right and didn't need to try again!  LMAO! 
is thinking that beer is the answer... who cares what the question is! 
Smile uncontrollably and the world smiles with you. Laugh uncontrollably and they'll think your on drugs. 
Why do people put designs on toilet paper? It's not like when they wipe their butt there gonna be like Oh my god! a flower!! 
has 2 mysterious people living in our house... Somebody and Nobody. Somebody did it and nobody knows who! 
What is love? In math, a problem. In history, a battle. In science, it's a reaction. In art, it's a heart.But to me? Love always will and simply be, you. 
I wish life was a remote. Play the easy times. Pause the good times. Fast forward the bullshit. Rewind the memories. =) 
has often looked at people and wondered, "Out of 10 million sperm, you were the fastest?" 
Why in the hell do I have to press 1 for English and be left on hold for ten minutes to ultimately speak to someone who can't speak English 
Some people come into our lives and leave footprints on our hearts :: Others come into our lives and make us wanna leave footprints on their face. 
There's always a little truth behind every "just kidding", a little knowledge behind every "i don't know", a little emotion behind every "i don't care" 
3 facts about life: 1 You can't touch all your teeth with your tongue. 2 Your retarded cause you just tried it. 3 Now your smiling cause you're an idiot. 
Life would be perfect if: Some girls had mute buttons; Some guys had edit buttons; Hard times had fast forward buttons; And Good times had pause buttons =) 
My doctor asked if any members of my family suffered from insanity, I replied, no, we all seem to enjoy it. 
Don't steal, don't lie, don't cheat, don't sell drugs. The government hates competition! 
"It's impossible." said pride."It's risky." said experience."It's pointless." said reason."Give it a try." whispered the heart. 
hhhmmm wouldn't it b good if Ctrl+Alt+Del worked on stupid people lol 
has decided to start having a balanced diet for a change.......a beer in each hand!!!!! 
is sorry he missed what you said, his bullshit filter was switched on 
says how comes we live in a world where a pizza arrives before the police? 
Just had a fight with my alarm clock. It wanted me to wake up, I disagreed. Things got violent. Now the alarm clocks broken and Im wide awake. Not sure who won. 
I sometimes watch birds and wonder "If I could fly who would I shit on?" 
Shot my first turkey yesterday. .  scared the shit out of everyone in the frozen food section... It was awesome !!! 
is very very good in bed... I can take 6-8 hours easy, even though I only get 2-3 if I am real lucky... Sleep!  Dirty Minded Friends... lol 
's question of the day: "why is Monday sooooo far away from Friday, and Friday so bloody close to Monday?" 
cursed the bathroom mirror, this morning, for scaring the crap out of him, when he turned the light on. 
Did ya ever notice that LIVE backwards is EVIL?!! and LIVED is Devil. creepy huh? 
thinks that mornings would be better if they happened in the afternoon 
Yesterday, I didn't forward a chain mail. Today I'm still alive. 
wonders ifanyoneknowswhatthelongstickatthebottom ofthekeyboardisfor? 
knows that when the alarm clock rings the best part of the day is over 
is going to mix youtube, twitter and Facebook into one time consuming site, and he'll call it, http://www.youtwitface.com 
cried today...i heard on the news the government wants to kill all mentally ill people, i thought of you...run my little retard run! 
is wondering if he is too old to run away from home? 
at any given time, .7% of the world's population is drunk, I'm just doing my part to keep that statistic honest! 
when I shut my mouth and turn to walk away, it doesn't mean you've won. It means your stupid ass isn't worth my time. 
How come when you talk to God, it's called praying, but when God talks to you, it's called paranoid schizophrenia?! 
Alcohol screws up your math skills.  When sober, 3+2+1=6. But drinking triple + seeing double + being single = WHOLE LOTTA fun. 
I phoned up a call centre, and the automatic message said, "All our advisers are engaged."  Congratulations to them all. Now answer the fucking phone. 
If you don't like  someone, walk a mile in there shoes. You'll be a mile away from them, and you'll have there shoes :) 
Some people wait their entire life for their ship to come in, not realizing that they are standing in an airport. 
WARNING: Aliens are coming to abduct all the hot and sexy people! I just wanted to tell you goodbye and not to worry you will be safe. 
is so proud of his children no fighting no arguing, they are getting along so well...IN SEPARATE ROOMS! 
just realised MR OWL ATE MY METAL WORM  is exactly the same backwards :-0 
Have you ever woken up, after having a dream that you ate the worlds biggest marshmallow,, and your pillow is gone?.. 
I sleep better naked...why can't the flight attendant understand this? 
what begins with C ends in T,  hairy on the outside and wet on the inside? a coconut u dirty minded filth bag! 
is normal. It's the world around his that's crazy! 
has lost his mind and is not sure he wants to find it. If found, please return it COD and I will pick it up next payday. 
unfortunately is at work...will everybody please refrain from having such a good time during this difficult period...thanks for your co-operation. 
's Rules... RULE No1: I am always right. RULE No2: if i am wrong please refer to RULE No1. 
OK am not one to brag..but I think I deserve a medal..I Just rescued a beer that was trapped in the fridge! 
: Say this fast-  { I, 1, 2, 1/2, 6} *Like* if you get it 
I'm the kind of crazy girl that bumps into chairs and says "Oops excuse Me"  Then stops herself and says did i really just talk to a chair? 
I've been trying to workout this week, but it hasn't been working out. 
At 6 min & 7 sec after 5am on the 8th September this year it will be 05:06:07 08-09-10. This won't  happen again until year 3010 !!! 
If I won the lottery, I wouldn't be one of those people who immediately quit their jobs. I'd make my boss's life a living hell for a week or two first. 

 

Digital clock - DWR